Att byta tak på sitt hus är ett stort projekt som kräver viss eftertanke. Ska jobbet göras själv eller lejas bort? Ska taket bytas helt eller bara renoveras? Vilket takmaterial passar? Det är många frågor men det gör att arbetet blir bra och att taket kommer att hålla många år framöver. Ett takmaterial som passar de flesta hus, som vi tänkte berätta lite mer om är plåttak.

Plåttak är ett alternativ som passar de flesta olika typer av hus. Det finns nämligen mängder av olika typer av plåt du kan använda dig av och plåttak finns i flera olika stilar. Det kan också vara ett billigt alternativ, särskilt om du lägger det själv. Ett tips är att kolla på företaget Falsat:s plåttak Falsat PRO, ett snyggt falsat plåttak till bra pris. Hur går man då tillväga för att välja och lägga plåttak? Nedan kommer lite information om det.

Takläggning

De tre vanligaste typerna av plåt är slätplåt, tegelimitation och ett material som heter TP20. Vad gäller underhåll skiljer det sig beroende på vilket material du väljer. Olika plåttyper passar ofta också olika bra till olika hustyper. Ifall du behöver täcka en stor yta med plåt är förmodligen TP20 det bästa alternativet för dig. Det vanligaste när det gäller bostadshus är tegelimitation som till utseendet liknar tegel och är ett snyggt och hållbart alternativ som passar de flesta vanliga svenssonvillor, då dessa hus oftast inte har jättemycket vinklar. Det är när huset har mycket vinklar som det är bra att använda sig av falsad plåt. Falsad plåt tycker många är väldigt snyggt och det är vanligare på stora hus med mycket vinklar som till exempel herrgårdar.

Falsad plåt är ett av de snyggaste plåttaken man kan lägga. Taket är både estetiskt snyggt och håller över lång tid. Det är idag många nybyggda hus som har ett falsat plåttak som pryder huset. En nackdel är dock att det är svårare att lägga det själv. Ifall du vill lägga falsad plåt bör du ta hjälp av en plåtslagare som skarvar ihop plåten. Det är bättre att göra det ordentligt direkt från början, annars finns risken för att du måste göra om det vilket är rejält mycket jobbigare.

Det finns en plåttyp som kallas för klickplåt – detta val gör det lättare för dig att spara pengar och tid då dessa plåtplattor är betydligt enklare att trycka fast på plats. Du bör ändå ta professionell hjälp när det kommer till skorstenar och liknande. Viktigt är att alltid välja ett plåttak av god kvalitet, oavsett typ. Då får du ett snyggt tak som håller länge.