Att bygga ut sitt hem med till exempel ett uterum, friggebod eller garage är någonting som många svenskar gör. Det är spännande att sätta igång med projektet och att se resultatet när det är färdigt efter allt slit är väldigt tillfredsställande. Det finns dock en del saker det gäller att se upp med när det kommer till utbyggnader. Vi tänkte här ta upp lite tips och råd att följa för att tillbyggnaden ska ske på bästa sätt.

RenoveringFörst och främst bör du kolla upp ifall det krävs ett bygglov för dina planer. Det är viktigt att du noga kollar upp hur just ditt fall ser ut även fast det finns några riktlinjer du kan gå efter. Det är inga problem att bygga till exempel en friggebod eller en skyddad uteplats så länge de håller vissa mått. Det kan också gå att bygga garage och liknande byggnader utan bygglov ifall du bor ute på landsbygden. Om du bygger någonting inom ett avstånd av 4,5 meter eller mindre från någon annans tomt måste ni komma överens om detta. Det är viktigt att det här sker skriftligt ifall det skulle hända någonting i framtiden.

En del bygglov blir komplicerade tack vare liten tomt eller nära vatten. Strandskyddet är en lag som gäckar många privatpersoner då det är svårt att få dispens för att bygga nära vattnet. Tanken är att stränder ska hållas öppna och tillgängliga för allmänheten och inte blir privata anläggningar som hindrar resten från att uppleva naturen. Om du vill bygga nära vatten behöver du kontakta kommunen och söka dispens, något som är notoriskt svårt i hela landet.

Prioritera ytan

När du kollat upp om tillstånd och har en klar plan för din tillbyggnad gäller det att planera vilka rum som ska finnas där. Tillbaka i tiden var det vissa rum som prioriterades och man byggde inte mer än vad man behövde. Oftast delade barnen sovrum och till det fanns toalett, vardagsrum och kök. Idag däremot är det helt andra rum som prioriteras. Många vill idag till exempel ha tvättstugan på entréplan för att smidigare sköta tvätt och strykning. Andra prioriterar ett extra sällskapsrum för barnen där de kan umgås med kompisar och få vara ostörda. Ett rum som prioriterats mycket det senaste åren, som nog haft påverkan från media och sociala medier är ett rum för träning. I dagens stressiga tillvaro är det inte alla som får tid att gå till gymmet eller att ge sig ut i motionsspåret, då är ett rum för träning, eller ett ”hemmagym” ett perfekt rum att planera in i tillbyggnaden.

Hur gymmet sedan bör inredas är så klart helt upp till dig som bygger det men det kan vara bra att tänka på några saker. Genom att inreda det med fria vikter ökar möjligheter för vad du kan göra i gymmet. Du kommer väldigt långt med en bänk du kan ändra vinkeln på, en skivstång, skivvikter, yogamatta och hantlar. En bra sida med dessa produkter är Gymkompaniet, på deras sida stort sortiment och många smidiga produkter att välja bland för att få ihop ett fungerande träningsrum hemma. Tänk också på vilket underlag du väljer i rummet. Det finns vissa underlag som är mjukare men som ändå är stabila och som klarar smällar. Att sätta upp en stång i dörrkarmen är ett annat enkelt sätt öka träningsmöjligheterna. Att lyssna på musik man tycker om medan man tränar är ett bra sätt att öka både intensitet som trivsel, därför gör en stereo mycket.