Sten och betong har blivit populära inslag i våra trädgårdar och allt fler upptäcker fördelen med att lägga sten. Lägger du sten till exempel runt huset slipper du klippa gräset just där och du slipper att barnen tar med sig halva trädgården in när det regnar. Det blir lättare att hålla snyggt och det är praktiskt.

955114-garden

I tidningen Vi i villa kan man läsa om att trenden går mot en mjukare inramning av trädgården. I stället för stora sten och betongbelagda ytor väljer många att lägga singel, flis eller sjösten. Väljer man dessa stenar finns det ett stort utbud med olika utseenden och färger, som passar till olika typer av hus. Blåa eller lila stenar skapar färgaccenter i trädgården och vita stenar lyser fint i mörkret. Ett bra tips oavsett typ av sten är att lägga en fiberduk på marken under stenen så att den hålls kvar på sin plats.

Gångar och stenbeläggningar

Det har också blivit populärt att skapa gångar i trädgården och runt huset med hjälp av stenar. Många väljer också att lägga sten i rabatterna för att slippa katter och för att det ser snyggt ut. Med stenarnas hjälp kan man skapa de mest individuella mönster och ge trädgården ett lyft. Dekorsten finns i många olika utföranden och former på stenarna, som till exempel sjösten, kullersten, singel, grus, marmorkross och skiffer. En gång med dekorsten kan också kompletteras med plattor med liknande utseende om man vill ha ett enhetligt utseende på gångarna och uteplatsen.

Den som gillar vatten kan skapa en fin trädgårdsdekoration med fontän i mitten som omges av stenar. En annan idé är att skapa en ö i gräsmattan, där man odlar buskar, träd eller blommor och belägger jorden med sten. Om man hellre har blommor i krukor kan man även lägga sten ovanpå blomjorden. Möjligheterna att dekorera med stenar i trädgården är som sagt många.