Att måla om huset låter enkelt, men det finns en hel del att tänka på innan vi börjar pensla och rolla. Inte bara det tekniska, men även det byråkratiska måste tas i beaktande.

MålareTekniska

Vi bör tänka vad det är för slags underlag vi skall måla på. Det påverkar typen av färg vi skall använda. Behöver vi till exempel grundfärg? Om det är första gången man målar huset eller sätter fast nya brädor, ja, annars behövs det inte.

Hur gör vi rent huset från smuts och gammal flagnad färg? Om vi inte är noggranna med den biten kan den nya färgen var förgäves. Man kan här tvätta med diskmedel eller såpa, eller bara använda sig av trädgårdsslangen, när det bara handlar om att rengöra. Måste man ta bort mögel eller alger är det dock viktigt att använda ett medel mot just detta.

Kulören är också viktig att tänka på. Proverna man får se i färghandeln stämmer inte alltid med slutresultatet. Detta kan bero på ljuset man ser proverna i . En kulör på ett litet prov ger ett annat intryck när den sitter på ett helt hus. Något som ser lagom färgstarkt ut på en träbit kan se väldigt färgglatt ut när huset är ommålat.

Husets arkitektur kan avgöra hur enkelt eller svårt det är att måla om. Vad för slags stegar och ställningar behöver vi? Har man en enplansvilla räcker det oftast bra att endast använda stegar, har man en tvåvåningshus, eller mot förmodan mer än två våningar, är det säkrare och lättare att använda en byggnadsställning. Ett fall från andra våningen kan vara riktigt allvarligt. Men mer än det är det bekvämare att inte behöva stå på en stege för att måla två hela våningar.

Vad för slags verktyg behöver vi? Har man ett hus med släta väggar kan man få god användning av en roller då man målar. Utöver det fungerar det bra med en uppsättning penslar i olika storlekar.

Byråkratiska

Även det byråkratiska är nog så viktigt. Vad är det för regler som gäller där ni bor? Bygglagen tillåter oss inte att måla om hur som helst. Vårt hus kanske är en del av en allmän miljö som man kanske önskar bevara. Med andra ord, tänk noga igenom hela ommålningen innan ni sätter igång. Hjälp med allt detta finns att få och det kan vara en god investering.

Fakta i texten är tagen från hemma.aftonbladet.se.