Det dyraste att renovera i en lägenhet eller villa är oftast badrum och kök, här kan man lägga åtskilliga hundra tusen om man vill, men det går även att komma undan betydligt billigare. All renovering behöver inte vara dyr, man kan göra mycket med bara lite färg och/eller nya tapeter. Ett exempel kan vara att måla om sina gamla köksluckor och byta beslag – det kan förändra ett helt kök till det bättre. Att tapetsera ett rum eller en fondvägg är inte heller särskilt dyrt och det kan verkligen lyfta ett tidigare tråkigt rum.

Kök

I köket tillbringar vi stor del av vår tid och det utförs massor av praktiskt arbete där. Detta gör att det med åren sliter på ytorna och en renovering kan vara aktuellt. Kanske har även behovet ändrats och det kan behövas en ny planlösning för att köket ska fungera på bästa sätt. Behövs det ett helt kylskåp och ett helt frysskåp eller räcker det med ett delat?

Det som blivit allt vanligare i moderna kök är att placera diskmaskin, ugn och micro högre upp i inredningen för att få en mer ergonomisk arbetshöjd. Det man då bör tänka på är att inte placera ugnen och micron för långs från spisfläkten eftersom det då är lätt att matos sprids. Att ha matrummet i ett separat rum är idag inte så vanligt utan de flesta satsar på ett stort kök med öppen planlösning. Men kanske har man en bärande vägg i vägen vilket inte gör detta möjligt. Många frågor av den typen bör man arbeta sig igenom innan man börjar med en mer omfattande köksrenovering, det är trots allt den dyraste renoveringen av alla i villa eller lägenhet.

Badrum

En badrumsrenovering ligger ofta högt på mångas renoveringsönskelista. Men att renovera badrum är kostsamt vilket gör att det krävs lite planering för att få ihop det även ekonomiskt. Just badrum/våtrum får inte renoveras själv utan det krävs att en fackman utför jobbet för att försäkringar ska gälla. Men även om du anlitar en hantverkare för att göra jobbet kan det vara klokt att själv ha koll på processen. Se därför till att söka fakta om badrumsrenovering för att få rätt pris och avtal av den hantverkare du väljer. Ta också in flera offerter för att jämföra priser från olika hantverkare.

Vanligast används våtrumsmatta eller kakel/klinker som material i våtrum. Här är det bara fantasin som sätter gränser för hur ditt framtida badrum ska se ut.

El/VVS

Inomhus är det, förutom kök och badrum, el- och vvs-arbeten som är den största kostnaden. Om man köpt ett så gammalt hus att stora reparationer måste göras inom dessa områden måste man anlita fackfolk. Det är inte mycket man kan göra med el och vvs själv. Här måste man hitta bra firmor som är auktoriserade för att inte äventyra hemförsäkringens ersättning om något går på tok.