Vi förtjänar alla att ha en frisk och hälsosam inomhusmiljö hemma. Men detta är inte som bara uppstår av sig själv utan kommer från aktiva val vi själva gör. Har man själv upplevt ett och annat besvär med miljön inomhus är det dags att ta itu med dessa.

Luftkvaliteten är otroligt viktig

God luft inomhus gör underverk. När vi inte har god luft att andas påverkas både hälsan och humöret. Är detta något som fortsätter under en lång tid ökar vi risken för en rad olika besvär och sjukdomar. En av de viktigaste delarna i detta är just ventilationen. Misstänker man att man har ett problem med ventilationen är det alltid bäst att ta kontakt med en expert och be dem undersöka huset först.Men luften påverkas även av andra faktorer. En är faktiskt hur väl man städar hemmet. Textilier som mattor och soffor är speciellt duktiga på att dra till sig damm och andra partiklar som sedan frigörs allt eftersom. Genom att inte bara vädra dessa utan även damma av dem regelbundet tar vi också ett steg mot en bättre inomhusmiljö.

Tänk även på temperaturen

Temperaturen gör mycket för vårt välbefinnande och är något man alltid ska vara medveten om. Detta blir en allt viktigare fråga under vinterhalvåret då vi aktivt behöver värma upp våra hem för att hålla en bra temperatur. Rekommendationen vi har idag är att temperaturen ska vara minst 20 grader inomhus. Men för känsliga grupper, som äldre och sjuka bör den vara åtminstone 2 grader högre.Många ligger dock en bra bit över detta året runt. Och man kan absolut ställa upp temperaturen för mycket. Detta är speciellt sant för just sovrummet där studier har visat att vi sover bättre när det är svalt.