Ibland så kanske man genom företaget som man är anställd hos får möjligheten att flytta och arbeta utomlands. Det kan också vara så att man själv bedriver en typ av verksamhet som tillåter att man kan bo i annat land och arbeta. Innan man kan flytta så finns det en hel del som man bör tänka på och planera inför sin flytt.

Man kan få mycket hjälp av företaget som man arbetar för i och med flytten. Det kan finnas andra på samma plats redan sedan tidigare som gör att det hela bli enklare. Det är framförallt boendet som ska lösas. Kanske ni hyr en lägenhet till att börja med. Ordna med transport av ert bohag till ert nya hem är också något som ska lösas. Väl på plats så kan ni åka runt och leta upp något trevligt hus som ni kan köpa.

Om det är så att ni planerar att bo minst ett år i ert nya land så ska en anmälan ske till skatteverket. Blanketten ”flyttning till utlandet” finns hos Skatteverket. Skatt betalas i det land som man är bofast oavsett om man arbetar i ett annat land. Det kan finnas speciella skatteavtal länder emellan. Se till att ha koll på de skatteregler som gäller just för dig och det land som du kommer att bosätta dig i. Tänk också på att titta över hur din pension påverkas av en utlandsflytt. Det kan tänkas att du får betala in detta själv.