Det finns en hel del att tänka på när man väljer att ta steget att anlita en hantverkare för att fixa något i hemmet. Här ger vi lite tips och råd på vad man kolla upp i förväg och hur man går till väga för att få ett bra resultat.

Har man en bostadsrätt så kommer man att arbeta efter vissa ytterligare restriktioner än om man är husägare. Det kommer bland annat finnas speciella regler för renoveringar, och det gäller ännu mer för större projekt. Ett bra tips är därför att gå igenom föreningens egna stadgar för att ta reda på exakt vad som gäller.

Det är viktigt att hitta rätt hantverkare och undvika oseriösa firmor. Ta först en titt på Råd & Röns svarta listan för att bekräfta att de man hittar inte är med på den. Man bör heller aldrig nöja sig med en hantverkare utan alltid ta kontakt med ca fem stycken och få offerter från alla. Gå igenom dessa noga för att se vad som ingår och inte. Detta kan vara förklaringen till varför en del är betydligt dyrare eller billigare. Titta även om hantverkaren lämnar garanti på arbetet. Detta är nämligen frivilligt att göra till skillnad från exempelvis reklamationsrätten. Kolla även upp att hantverkaren har F-skattsedel.

När det kommer till avtal är det tyvärr väldigt vanligt att detta görs muntligt istället för skriftligt. Även om muntliga avtal är bindande kan det bli svårt att bevisa vad som kommits överens om utifall att en tvist uppstår. I värsta fall kan man behöva kontakta någon för att förmedla detta eller kanske till och med ta upp det i rätten.

En grundregel alla borde följa när det sedan gäller pengar är att endast betala för utfört och godkänt arbete. Om något till exempel skulle gå snett i arbetet har man rätt att behålla lika mycket som det skulle kosta att åtgärda denna summa. När en hantverkare lämnar en offert kan detta vara en ungefärligt pris då inte alla utgifter kan förutses exakt. Regeln är dock att denna summa inte får överskridas med mer än 15%. Får man en löpande kostnad på arbetet betyder det att hantverkaren kommer att ta betalt per timme.

Alla kvitton bör man behålla minst tre år utifall man behöver vända sig till en rättslig instans med klagomål. Detta låter en visa alla sina kostnader kring arbetet.