Golvvärme är något som verkligen är på mode idag. Fler och fler lägger in golvvärme i sina hus och det är något som ofta installeras vid nybyggen. Golvvärme har många fördelar, men den främsta är troligtvis den komfort man känner av att få gå på ett varmt och härligt golv. Har man fungerat på att lägga in golvvärme kommer vi här med några tips.

Först och främst behöver man ju välja vilken typ av golvvärme man ska lägga. Det finns tre olika att välja mellan:

  • Elektrisk
  • Vattenburen
  • Luftburen

Den elektriska golvvärmen är troligtvis den vanligaste sorten att lägga i existerande hem då den kan läggas med mycket liten bygghöjd. Men eftersom det är elektricitet det handlar om krävs det att den kopplas in an en fackman. Värmekablar och värmefolie får endast installeras av ett registrerat elinstallationsföretag.

Vattenburen golvvärme är något som passar perfekt i hem som redan har ett vattenburet uppvärmningssystem, faktum är att det är ett krav för att systemet ska fungera. Till skillnad från elektrisk golvvärme är detta något man faktiskt kan installera på egen hand.

Luftburen golvvärme kräver praktiskt taget alltid nybygge då man installerar dessa rör i själva betonggrunden. Av denna enkla anledning är denna typ av golvvärme den mest ovanliga idag.

Sedan kan man ju även tänka på vilket typ av golv man lägger ovanpå. Somliga har kanske hört att man inte ska lägga golvvärme under trägolv, men detta är egentligen inte sant. Idag kan man lägga golvvärme under praktiskt taget alla golvtyper. Vill man vara säker kan man alltid kontakta sin golvleverantör och höra med dem först. Klinker och stengolv brukar dock vara de som fungerar allra bäst då de leder värmen riktigt bra.